ARDEM DİL OKULLARI YENİ DÖNEM BAŞLANGIÇ TARİHİ
'' 15 EKİM SINAVINA HAZIRLIK ''
PAZARTESİ 19:00-22:00
ÇARŞAMBA 19:00-22:00
CUMA 19:00-22:00
CUMARTESİ 18:00-21:00
- Eğitimlerimize katılmak ve bilgi almak için aşağıdaki bilgi al butonuna isminizi yazabilirsiniz..
GENEL BİLGİ
SMMM Staj Başlatma Sınavı Nedir?
SMMM Staj Başlatma Sınavı Mali Müşavir olmak isteyen her adayın girmesi gereken bir sınavdır. SMMM Staj Başlatma Sınavı oldukça zor bir sınav türüdür. Mali Müşavir olmak isteyen adaylar bu sınava hazırlanarak ve sınavı kazanarak bir başlangıç yaparlar. Staja Giriş Sınavı yılda 3 kere düzenlenir. Staj Başlatma Sınavından en az 60 puan alarak bu zorlu yolda başlangıç yapmış olurlar. Ancak sadece bununla da bitmemektedir. Adı üzerinde de anlaşılacağı gibi Staja Giriş Sınavını kazandıktan sonra Mali Müşavir adayları 3 Yıllık zorlu bir süreç beklemektedir. Mali Müşavirlik Staj Başlatma Sınavında 130 soru bulunmaktadır
Soru Dağılımı Şu Şekildedir;
DERSLER |
SORU SAYISI |
TÜRKÇE |
7 |
MATEMATİK |
8 |
İNKLAP TARİHİ |
5 |
YABANCI DİL |
10 |
Finansal Muhasebe |
26 |
Maliyet Muhasebesi |
8 |
Finansal (Mali) Tablolar Analizi
|
8 |
Denetim
Ekonomi
Maliye
Meslek Hukuku
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Vergi Hukuku
Ticaret Hukuku
Borçlar Hukuku
|
16
6
6
6
6
6
6
6 |
Mali Müşavir olmak için yukarıda da bahsedildiği gibi öncelikle SMMM Staj Başlatma Sınavını kazanmış olmak gerekmektedir. 3 yıllık zorunlu staj süresi tamamlandıktan sonra da SMMM Yeterlilik Sınavı denilen son bir sınav adayların karşılarına çıkmaktadır. Bu sınav Staja Giriş Sınavından bir tık daha kolay olacak olsa da yine de emek harcamadan bu sınavı kazanmaları zor olacaktır. Zira SMMM Yeterlilik Sınavı 8 adet dersten oluşmakta ve adayları yine oldukça zorlamaktadır.
SMMM Staj Başlatma Sınavları ülkemizde 4 bölgede yapılmaktadır. Bunlar; Ankara, İstanbul, İzmir şehirleridir. İstanbul’da sınav Avrupa ve Asya yakasında da yapılmaktadır. Civar şehirlerde oturan SMMM adayları bu üç şehirden kendilerine en yakın olanı tercih ederek sınava girebilirler. Staj Başlatma Sınavı önceden yalnızca Ankara’da yapılmaktaydı. Ancak zaman içerisinde ülke nüfusu ve SMMM adayları çoğaldığı için İzmir ve İstanbul’da sınav haritasına eklenmiş oldu.
Mali Müşavirlik Staj Başlatma Sınavına ilk adım olarak TEOS sistemine adayların kayıt olması gerekmektedir. Bu sisteme kayıt olunduktan sonra Staja Giriş Sınavı Başvuru Tarihlerini takip ederek Başvuru süreci başladığı zaman sisteme giriş yaparak ön başvuru yapmaları gerekecektir.
Öncelikli olarak bilindiği üzere Staja Başlama için dosya açtırmanız gerekeceği için belirli bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Ödeme yapıldıktan sonra TEOS sistemine ön başvuru yaparken TEOS sistemi adaylardan bazı evrakları sisteme yüklemelerini istemektedir. Bunlar;
Bu evraklar TEOS sistemine interaktif olarak yüklenildikten sonra Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının evrak kabul tarihlerine göz gezdirilmesi gerekmektedir. Odanın evrak kabul tarihi geldiği zaman bu evrakların aynı şekilde odaya teslim edilmesi gerekmektedir. Yalnız evrakların içerisine 1 Adet Biyometrik Fotoğrafta Eklenmelidir.
SMMM Staj Başlatma Sınavı için başvurunuzu yaptınız ve evrakları verdiniz. Artık geriye tek kalan Staj Başlatma Sınavına hazırlanmak olacaktır. Öncelikle belirtmek gerekirse Staj Başlatma Sınavına hazırlanmak için bir eğitim kurumundan yardım olmanız çok yerinde bir hareket olacaktır. Tabi ki Staja Giriş Sınavını kendi imkânları ile sadece kitaplardan faydalanarak kazananlar muhakkak vardır fakat daha fazla çalışmak gerekebilir. Ayrıca genelde Staja Giriş Sınavına hazırlanan adayların birçoğu hali hazırda bir işyerinde çalışıyor olurlar. Zaman Kısıtlı olacağı için Ardem Dil Okulları bu süreçte her zaman yanınızda.
Staja Giriş Sınavı için verilecek ilk ipuçlarından bir tanesi kesinlikle çıkmış sınav sorularından faydalanmaktır. Çıkmış Sınav Soruları bize geçmişteki sorular hakkında bilgi vereceğinden dolayı Staja Giriş Sınavına Hazırlanırken bu sınavları göz önünde bulundurarak çalışma sisteminizi oluşturabilirsiniz.
Sürekli soru çözerseniz artık bir süre sonra bir nevi Staja Giriş Sınavını kanatlarınızın altına almış olacaksınız. Bütün konulara dair sorular çözerek yaptığınız hataların üzerine giderseniz boşlukları tamamlayarak bilmediğiniz ve öğrenmeniz gereken konular üzerinde yoğunlaşabilirsiniz. SMMM Staj Başlatma Sınavının soru tarzları her dönem üç aşağı beş yukarı aynı oluyor. Bu soru tarzlarını öğrenir ne yönden sorular çıkacağını adınız gibi bilirseniz Staja Giriş Sınavını kazanmamak için inanın başka sebebiniz kalmayacaktır.
SMMM Staj Sınavı için öyle herhangi bir yaş, süre vs. olarak sınır konulmamıştır. Ancak dosya açtırıldığı zaman aynı dosya üzerinden 10 sınava girme hakkı tanınmıştır. 10 tane sınava giren aday henüz Staja Giriş Sınavını kazanamamışsa tekrardan dosya açtırarak bazı maliyetlere katlanması gerekmektedir. Tabi ki bu süre zarfı içerisinde aday her Mali Müşavirlik Staj Başlatma Sınavına gireceğinde sınav ücretlerini ödemekle yükümlü olacaktır.